Sunday, April 20, 2014

Cucuq Jagung Rangup


Salam semua,

Kembali lagi ke dapur cik lady.. Kali ni cik lady nak share simple resepi cucur jagung rangup yg mmg menjadi kegemaran cik lady sejak dulu lagi...

Cucur jagung kriteria cik lady haruslah jagung nya meriah, kecik2 cek mek molek n rasa masin2 sket huhu


Jom tgk bahan2 nyer :

Tepung gandum
Jagung
Bawang merah - hiris halus
Cili hidup - cincang kecil
Daun bawang - potong kecil
Garam/gula - secukupnya
Air

Cara-caranya:

1. Masukkan secawan atau lebih tepung gandum ke dalam mangkuk besar
2. Masukkan isi jagung (boleh juga guna isi jagung frozen yg dibeli dari Tesco)
3. Masukkan bawang, daun bawang, cili hidup
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan air secukupnya, gaul
6. Tips* nak kasi cucur jagung rangup, masukkan sedikit air panas dalam bancuhan
7. Goreng dalam minyak yang panas, buat kecil2, balik balikkan cucur supaya garing.

Siapp utk di makan bersama sos cili.. perghhhh kena pulak dengan air teh o panas..oh nikmatnyaa.. Selamat mencuba...


Kaler asli tanpa kunyit




Nampak tak isi jagung tu berketul2 lagi huhuh sedappp

- lady d

No comments:

Post a Comment