Monday, April 6, 2015

Resepi Lobster Masak Butter Simple Tapi Sangat Sedappp!

Salam dan hi semua,

Dah lama cik lady tak update resepi terkini kan.. Sorry le huhu... Baru-baru ni, eh tak la bulan Februari hari tu, Cik Lady berkesempatan masak untuk family makan beramai-ramai sempena besday Cik Lady dan my aunt yang jatuh pada hari yang sama... tapi kitorg buat makan-makan tu seminggu after besday lah, dan rumah Cik Lady menjadi tempat berkumpul untuk kali ni...

Kebetulan, kawan baik Cik Lady pergi ke Sabah dan Cik Lady minta beliau belikan beberapa barang basah iaitu seafood yang terkenal murah kat sana kan... So dia pun tolong lah beli dan mak aiii banyak nyer... Tunggu time camni lah baru best masak dan makan beramai-ramai...

Antara masakan utama malam tu adalah Lobster Masak Butter special..yang mana resepinya Cik Lady ambil dari sebuah blog kat internet ni...tapi Cik Lady ada innovate sikit resepi ni kasi lemak-lemak dan lebih umpph....

Actually ni first time Cik Lady masak lobster huhu dulu penah makan kat kedai je la, dan waktu tu kitorang makan kat Restoren Victoria Station pada harga RM199 seekor...hmmmm yang tu lobster US..dan siap masak, memang la sedap kann kekekekek

Okay berbalik pada citer Cik Lady, so malam tu Cik Lady pun pening gak nak masak ape kan... teringin nak masak merah, tapi nak jugak rasa honey..tapi x jumpa resepi yang menarik...last2 tengok resepi akak ni macam menarik pulak.... So Cik Lady pun try lah dan improvised sikit kasik lebih ummphh...

Jom tengok gambar Lobster Masak Butter Cik Ladyyyy.......heheheh sila lah pujiii kekekekekek...


Tadaaaaa....look at that beauty....sooo delicioussss.....hhehe masuk bakul angkat sendiri kekekeke

Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk masak lobster yang ohsem ni okayy...




Bahan-bahan yang diperlukan :

Lobster - basuh bersih dan stim
1/2 buku butter (125 gm)
5 ulas bawang putih (cincang kasar)
3-5 tangkai cili padi (hiris kasar)
3/4 tin susu cair
2 biji telur dipukul sedikit (guna garfu)
2 tangkai daun kari (lurut daun sahaja)
serbuk lada sulah dan lada hitam secukupnya
1-2 keping cheeseeeee untuk rasa lemak

Cara kukus lobster:
1. Panaskan periuk kukusan. Setelah periuk panas, masukkan lobster untuk dikukus selama 15 hingga 20 minit. *Cik Lady lebih suka kukus daripada rebus/panggang kerana kemanisan isi dan keanjalan isi akan terjaga...Sentiasa perhatikan lobster agar tidak terlebih masak atau terkurang masak.. Lobster akan berubah menjadi warna oren/merah tanda hampir masak.. Setelah masak, angkat lobster dan letak tepi...kemudian belah dua lobster tersebut menggunakan gunting (senang) bermula dari bahagian bawah atau kaki lobster. Letak tepi.

Masa mula-mula nak kukus, camni yer rupanya lobster sabah tu..cantekkk....

Sekejap je dah bertukar warna ke oren/merah..best2...

Cara masak kuah butter:
1. Gunakan kuali yang besar untuk panaskan butter hingga cair.
2. Setelah butter cair, masukkan bawang putih yang dicincang halus dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan cili padi yang telah dipotong *Cili padi yang ditumis dengan minyak tidak akan terlalu pedas.
4. Masukkan susu cair, pastikan api perlahan. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
5. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dengan cara mencurah tinggi sambil sebelah tangan lagi mengacau kuah di dalam kuali. Kacau hingga berketul-ketul.
6. Masukkan hirisan cheeeese ke dalam kuali. Kacau sampai sebati.
7. Masukkan lobster yang telah dipotong tadi..biar kuah meresap dalam isi lobster. 
8. Masukkan daun kari, serbuk lada sulah/lada hitam dan sedikit jerr garam untuk perasa....
9. Tutup api dan biar lobster seketika untuk penyerapan... Pastikan kuah tidak kering dan hangit...


Telur dipukul terlebih dahulu...


Cairkan butter dalam kuali....make sure tak hangit k...


Get ready bawang putih dan cili padiiii yummy....

Ni semua dah masuk, masukkan lobster dan biar seketika....

Taraaaaa dah boleh dihidang panas-panas... Ratah pun sedap , makan dengan nasi putih lagiiii sedappp.... memang best lah resepi ni....

Cik Lady hidangkan lobster ni pada family, ada yang pernah makan lobster ada yang tak pernah, iyerlah mahal kan..so diorg pun macam seronok lah walaupun masing-masing dapat merasa serba sedikit isinyer...Resepi ni memang sangat sedappp... mak cik lady (nenek) orang pertama yang terjah lobster ni dulu...sampai menambah nasi dia dan banyak sungguh dia makan.. Cik Lady pun seronok lah tengok dia makan kan.... cik lady rasa sikit jer, dan ummmpppph sedap la plakkk kekekek tak pe kasi tetamu makan kan... Satu lagi lobster cik lady just kukus kosong tanpa garam gula..just kosong pun sangat sedap okayyyy... Jom layan gambarrr....

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa... inilah lobster masakan kuuuuuu.... :)

Taraaa...... presentation mesti tip toppp... kekekek


Cik lady masak jugak Spagetti Aglio Olio....


Ni lobster kukus kosong jer...pun sodappp..

Akhir sekali, tengok lah tangan siapa ituuuu..mengaut habis kuah-kuah lobster masak butter ku hingga licin huhuhuh laku sungguhhhh nooo...len kali boleh buat lagiii....

Habisss licinnnnn :)

Itu saja resepi kali ni, nanti Cik Lady resepi Fettuchini Aglio Olio yang ohsem okayyyyyy! muax

*Oh oh..resepi ni boleh jugak guna untuk masak udang ke, ketam ke, sotong ke..no hal lahh sedap ajerr...


-lady d

No comments:

Post a Comment