Salam and hi people!
Dah dua malam berturut-turut cik lady masak yee mee soup... first nite, waktu final piala suzuki part 1, kelam kabut buat sbb nak mkn dpn tv..huhu so tak berapa nak enjoy sgt time tu... then semalam mr hubby kata buat lah lagi sbb nak enjoy betul2... heheh actually yee mee ni ada resepi lain yg cik lady belajar dgn Master Chef Sabri 2 tahun sudah... yg itu agak complicated, tp sgt sedap.. alar , yang mcm korang mkn sizzling yee mee kat food court tu, cuma kuah tak pekat la, kalu nak pekat kena tambah air jagung byk lg... tp kali ni cik lady nak kongsi wat yee mee soup yang simple utk dinner.. sbb kadan2 tak nak mkn nasi time mlm, just nak smth simple yet mengenyangkan... ni hasilnya utk buatkan korang terliur dulu huhuhu....
k, dah puas tgk, terliur tak hahaha.. nak buat ni sgt sgt la senang n sedappp... abis satu mangkuk ni tau...
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Yee mee (2 gulung utk 2 org, sorang satu gulung laaa)
Bahan utk kuah:
Isi ayam (perap dgn garam + sos tiram + bwg putih yang diketuk)
Sayur-sayuran spt:
Lobak merah - hiris halus dan belah 2
Jagung kecil - hiris nipis2 , condong..
Lada benggala (capsicum la) - hiris petak
Sayur sawi - potong biasa, asingkan batang dan daun
Bawang merah - potong besar tuk rebus sekali
Air tepung jagung
Garam dan gula
Serbuk lada hitam
Telur (jika suka)
Cara-cara nak masak yee mee ni sggttt la senang... mcm nak buat sup sayur....
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih yg diketuk td...hingga kuning n bau harum
3. Masukkan ayam yang telah dipotong dadu n perap ngan garam n sos tiram - biar masak
4. Then baru masukkan 3-4 cawan air (utk hidangan 2 org)
5. Masukkan sayur2 yg keras spt batang sawi, lobak merah n jagung kecil utk direbus sekali ngan ayam tu
6. Masukkan juga bawang merah utk bau n rasa yang manis
7. Kalu nak pedas sket, leh ketuk cabai melaka (tp yg ni leh hiris n hidang ngan kicap nnt)... masukkan serbuk lada hitam utk bau yg harum
8. Biar kuah direbus hingga mendidih...
9. Masukkan garam n gula secukup rasa...
10. Utk pekatkan kuah, masukkan air jagung - ikut kepekatan yang diingini...
11. then masukkan sayur sawi, lada benggala n telur jika suka...
12. Last masukkan yee mee...tp jgn lama, sbb tak nak yee mee kembang.... slalu nya cik lady tak masukkan yee mee tu dlm periuk, bila kuah dah masak, cik lady terus siram kuah atas yee mee yang dah diletakkan dlm mangkuk..so crispy n yummy lagi.. ikut citarasa lah...
So, senang kan... lagi sedap kalu dihidang dgn hirisan cabai melaka (kecil2) n kicap.. perggh terangkat.... sama gak, kalu rasa nak wat sizzing, panaskan pan, letak yee mee, n siram kuah tu.. jadi lah... heheheh... good luck ppl! kalu korang ada resepi lain tuk kongsi, bagi lah yer.... nnt bila rajin cik lady kongsi resepi yee mee yang sebenar tu.... babai...
Tapi sebelum tu, cik lady nak kongsi gambar ni ngan korang.. haaaa ni la hidangan selepas yee mee smlm huhu.. mr hubby lapar lg sbb dia tak lunch tgh hari tu, sian plak... so kitorg buat la 1 plate of IKEA meatballs serve with gravy and jem (yang dibeli dari ikea)... n fries and hotdog yang di grilled served with cheese + tomato sauce + yellow mustard...mlm tu pe lg, kenyang gila... cik lady kena minum air oren peel fresh byk2 sbb nak kasik senang digest huhuhu.... babai...
ladyinthepink
No comments:
Post a Comment