Monday, July 22, 2013

Sup Daging Ubi Kentang

Salam semua,

Semalam memasak utk berbuka, cik lady memilih tema lauk daging.. Terima kasih utk en. hubby sbb dia pegi pasar beli daging fresh.. Dah pesan kat dia siap2 suh minta kat org jual daging tu, bahagian daging yg plg lembut... Alhamdulillah, dapatlah isi daging kat bahagian peha.. Mmg fresh daging tempatan ni...

Okay back to our menu, so, sampai jer rumah dah jam 6 ptg.. Terus cik lady amik daging, cuci bersih2 kemudia potong kepada 3 bahagian besar, 1 bahagian utk memasak, 2 lagi simpan..

Untuk membuat sup, simple sup daging, cik lady guna bahan2 spt berikut :



Isi daging - secukupnya -dihiris nipis
Ubi kentang - dipotong dadu
Lobak merah - dipotong sederhana besar
Bawang besar
Batang daun bawang - dihiris nipis
Bunga lawang
Kayu manis
Lada hitam - biji
Garam
Daun sup

Cara-cara yang simple :

1. Reneh naik daging dgn air yang secukupnya (kalau boleh byk sket sbb nnt air akan mengering)
2. Masukkan ubi kentang - reneh hingga empuk
3. Masukkan batang daun bawang, bawang merah, bunga lawang dan kulit kayu manis
4. Masukkan lobak merah dan batang daun sup dihiris halus
5. Masukkan garam secukup rasa dan daun sup
6. Tips: utk kesedapan n bau lebih mengancam, tumis minyak serta bawang merah dihiris halus berasingan di dlm kuali, kemudian tuang minyak td ke dalam sup daging, insyaAllah sgt sedap!

Selamat mencuba!

Tips : Kalau nak memasak semua lauk tadi, make sure rancang betul2 nak masak yang mana satu, saya syorkan masak nasi dulu, kemudian reneh sup daging sambil2 reneh daging untuk goreng kunyit, kemudian gorenglah daging tersebut, and then goreng sayur, last skali boleh buat air asam... simple, tapi leh siap 4 lauk dalam masa sejam... Selamat mencuba!





- lady d

No comments:

Post a Comment