Monday, July 22, 2013

Daging Goreng Kunyit

Salam semua,

Menu utama untuk berbuka semlm ialah daging goreng kunyit.. Ini mmg feveret cik lady sekeluarga esp my mum sbb dia boleh mkn daging n ikan jer, ayam n seafood is a big no to her.. So kalau dia masak, mmg uummpph la.. Xleh lawan sifu.. Tapi cik lady nk share camne dia masak k

Bahan-bahan yang diperlukan :



Isi daging - dihiris nipis
Air
Minyak
Bawang besar - dimayang melintang
Cili hidup - dihiris
Garam dan kunyit secukupnya

Cara-cara memasak yg sgt senang :
1. Rebus isi daging dgn air di dalam kuali bagi melembutkan daging
2. Pabila air mulai kering, masukkan minyak masak..daging masih dlm kuali ya..
3. Masukkan garam n kunyit secukupnya
4. Tumis bawang dan cili hidup
5. Goreng n gaul sekali daging

Siappp! Simple kan, ingat jgn goreng terlalu lama takut daging tersangat kering n keras..

Selamat mencuba!

Tips : Kalau nak memasak semua lauk tadi, make sure rancang betul2 nak masak yang mana satu, saya syorkan masak nasi dulu, kemudian reneh sup daging sambil2 reneh daging untuk goreng kunyit, kemudian gorenglah daging tersebut, and then goreng sayur, last skali boleh buat air asam... simple, tapi leh siap 4 lauk dalam masa sejam... Selamat mencuba!

Rebus daging dengan air di dalam kuali - buang buih2 yang akan naik kemudian

Daging goreng kunyit - ni je gambar sempat amik, xdan sbb dah nak berbuka huhu



- lady d

No comments:

Post a Comment