Ni lagi satu nak update pasal resepi kailan ikan masin.. utk makluman korang, cik lady mmg sgt suka kan masakan Thailand.. sawadikappp... kailan ni antara feveret sayur cik lady bila pi mkn kat kedai tom yam.. cuma hari ni cik lady tak buat tom yam, sbb buat asam pedas.. mungkin esok kot cik lady nak wat masakan ala Thai utk berbuka... tp utk hari ni terima lah....
Kailan ikan masin :) |
Bahan-bahan yang diperlukan :
Sayur kailan yang fresh..dipotong
1 keping ikan tenggiri masin/masam yang dipotong kecil2...
1 sudu kecil air ikan masin itu tadi (utk perasa)
1 biji bawang besar (dimayang bulat)
1 ulas bawang putih diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan (xde pun xpe..)
sedikit perahan limau nipis (chef sabri slalu guna ni jugak utk mengelakkan makanan cepat basi di samping nak bg rasa sket)
minyak
Cara-cara:
1. Panaskan minyak.. tumis ikan masin hingga naik bau..
2. Tumis bawang putih, bawang besar dan sos tiram
3. Masukkan batang kailan dulu..tambah air ikan masin dan sos ikan...kemudian masukkan sayur yang selebihnya
4. Masuk air sikit (jika pekat sangat) utk bg berkuah
5. Siap... hidang dlm pinggan.. letak lada sulah n perahan limau nipis.. pergghhh....
k selamat mencuba.. ni sumber resepi ni... Resepi Kailan Ikan Masin
lady d
No comments:
Post a Comment