Salam and hi semua,
Apa khabar? Dah lama rasanya cik lady tak jenguk blog ini.. Dapur pun dah lama tak berasap..al-maklumlah busy sgt dgn komitmen kerja.. harap kawan-kawan tidak kecewa... Okay, kali ni cik lady nak share lah dgn kawan2.. ttg tips2 masakan yang simple dan juga cara kita nak present makanan kita...
Cik lady sebenarnya teringin sangat nak makan secara 'fine dining' ala-ala kat negara omputih... bak kata en hubby, dulu dia kat Peranchis, semua restoren kebanyakannya serve secara fine dining.. which means makanan tu diserve secara complete set dan disertai environment yang tenang dan bersih dan semua lahhh... so cik lady kata kat en. hubby, teringin benar cik lady nak pi makan kat restoren yang mcm tu kat Malaysia nih, tapi tu lah.. xjumpa or harga yg mungkin sgt mahal gitu....
En. hubby ckp, makanan kat sana semua healthy dan diserve dgn begitu teliti (goreng tak hangit, dll)... kira kualiti makanan kat sana mmg sgt2 tinggi lah.. cuma taste nya mmg kureng lah.. al-maklumlah, kita kat sini tentu tak lepas rasa pedas + masin + manis + masam, semua ada... orang Eropah, diorg akan kurangkan all the perasa2 n guna yg sgt2 basic.. sbb tu makanan diorg tu mcm rasa yg plg basic lah.. kira sihat lah kan?
Anyway, yang cik lady suka sbb teringin sgt nak makan ala2 rileks n romantik, pakai baju lawa2... pastu diiringi musik yang mendamaikan... Satu lg, en hubby ckp kat sana makanan tu dtg dgn complete set, cth mesti ada appertizer, main dish, air dan juga dessert... so kita kena pilih la.. dan semua tu dlm lingkungan harga Euro 17 jer (kalu convert lebih kurang RM70) tapi kalu pikir balik kita kerja dan earning kita 3000 euro, kira murah lah kan? compare kat Malaysia, kita kerja n earning RM 3000 sebulan, tp RM17 apa sangat kita leh dpt, betul tak? okok..enuf of all the economics theory semua bagai...
So, jika kita memasak kat rumah, tak salah kalau kita nak serve dgn baik dan menarik ala2 fine dining... betul tak? Cik lady ada tgk sorang kawan yang mana, dia bila masak (makanan Melayu lah)...tp bila serve tu, wallllaaaa.... cantik dan kemas... siap pinggan berlapik2.. sudu semua lengkap.. pastu alas pinggan yang simple tp menarik.. itu yg membuatkan cik lady terpikir...kenapa kita orang Malaysia ni, bila masak, pastu nak serve atas tikaq mengkuang atau tak dak lapik langsung.. plg tidak pun atas kertas surat khabar.. hhehehe lani kan, kita dah hidup dlm zaman yang serba serbi ada.. cik lady tak nafikan, IKEA telah banyak mempengaruhi dan membantu kita untuk menghias rumah dgn sgt cantik ala-ala interior designer yang pakar, tp pada harga yg berpatutan... Jadi, cik lady tak nafikan, IKEA banyak meyumbang kepada cik lady termasuk barang2 dapur (bkn setakat perabot ja)... Dan yang paling best, barang2 dapur serta perhiasan di IKEA ni agak murah dan berpatutan (kena pandai cari dan tunggu time sale)... So sexy ladies out there, kenapa kita tak boleh nak spend sedikit uwang ringgit kita, untuk menda-menda yang boleh membuatkan husben/anak/ibu bapa/sedara/family/kwn2 kita sayang kat kita n appreciate hasil masakan kita...dan at the same time, kita pun memuaskan hati sendiri apabila masakan kita boleh diserve dgn begitu indah....
Jadi, kat sini cik lady nak menyeru kawan2 yang singgah ke blog ini, kita korbankan sedikit uwang utk beli barang2 perhiasan dapur seperti alas pinggan (org dulu2 panggil sapra)... or pasu kecil or lilin or watever lah yang boleh membuatkan masakan kita nampak well serve... bila kita nak mkn pun rasa puassss hati sgt walaupun makanan kita tu simple n belum tentu lah sesedap hotel heheheh....
Jadi, cik lady ni kalu terjumpa menda2 camni di mana2 shopping mall or IKEA, pada harga yang murah lak tu, haaaa mula lah cik lady rambang mata heheh... ada satu tempat, cik lady jumpa di Giant Kota Damansara.. kat situ byk sapra yang murah2 uoolls, harga RM5 ja.. pastu glove (yg angkat menda panas2) tu pd harga RM2.90 ja satu... tuala dapur pada harga RM 7.90 utk 3 helai... mak aiiii... terus cik lady borong 2 3 set... simpan, bila rasa bosan, mula tukaq hehehe... jadi skrg ni, time cik lady masak kat rumah, cik lady akan pastikan masakan cik lady diserve dgn begitu indah (tak indah sgt la) ala-ala fine dining... husben tgk pun, mula lah dia kata "wahhh sedapnya sayang masak" sedangkan makanan tu tak masuk lagi pon ke dalam mulut dia heheheh.... kita pun rasa happy n kembangggg gila... pasni, cik lady nak cari n beli lg menda2 camni buat koleksi... tengok lah hasil fine dining at home cik lady di bawah (walaupun masak meggi asam laksa as main dish , serve with home-made salads n bruschetta (nnt cik lady post resepi n cara nk wat)... Mulakan hari ini, jgn duk berangan jer k... Action now..! All the best kawan-kawan... ;)
Love,
cik lady
No comments:
Post a Comment