Salam and Hi People!
Hari ni cik lady nak berkongsi resepi tuk masak spagetthi bolognese (chicken or beef) yang mmg menjadi kegemaran cik lady dan mr hubby...
Antara bahan-bahan yang diperlukan:
1/2 paket spagetthi (cukup utk 2 org)
1 tin prego original
1/2 peket daging cincang (ayam or beef)
Bawang putih - dicincang halus
Bawang merah - dipotong dadu
Susu Cair
Keju
Garam dan Gula
Buah tomato
Minyak
Air
Herba Oregano
Cara-cara nak masak.. simple and senang jer....
Utk masak spagetthi:
1. Rebus spagetthi dalam air yang cukup
2. Masukkan minyak dan garam sikit untuk tambah rasa
3. Make sure korang sentiasa periksa spagetthi tu.. bg masak betul2 dan tak terlalu kembang (nnt tak sedap)...
4. Setelah sure spagetthi tu masak, tos kan air...
5. Letak mentega utk elakkan spagetthi melekat antara satu sama lain... siap!
Utk kuah bolognese:
1. Panaskan minyak masak
2. Masukkan bawang putih - tunggu hingga kuning dan berbau harum
3. Masukkan daging cincang, garam dan serbuk lada utk bau yang wangi - goreng sampai garing
4. Masukkan bawang putih & cili giling (kalu nak pedas sket)
5. Setelah bahan2 td dah garing n hampir masak - masukkan sos prego & air sikit (kalu tak nak pekat)
6. Bila kuah dah mula mendidih - masukkan susu cair utk rasa lemak
7. Masukkan juga keju (1/2 keping ) sbb keju masin..tp menyedapkan...
8. Kalau suka buah tomato, leh masukkan hirisan buah tomato, tp jgn banyak, takut kuah jd terlalu masam...
9. Garam dan gula secukup rasa ikut citarasa masing-masing
10. Bila kuah da hampir siap, last masukkan herba oregano utk bau yang wangi... siap di hidang!
Yummy, good luck utk korang try, very simple tapi sedap... tgk la mr hubby makan tak hengat dunia huhuhu..
ladyinthepink
No comments:
Post a Comment