Sunday, April 20, 2014

Char Koay Teow Ayam

Salam semua,

Ada satu malam tu cik lady teringin sangat nak buat char koay teow air tangan sendiri, tp waktu tu mama cik lady ada di rumah, dia plak x boleh nak makan seafood so cik lady pun gantikan seafood spt udang n kerang dgn ayam.. The taste? Hmmm not bad, sedapp! Resepi ni cik lady amik dari google jer, if im not mistaken drpd sini ...

Jom tgk bahan2 yg diperlukan :



Bahan A (paste) - modified recipe by me huhu
Isi ayam (cik lady guna ayam instead of seafood spt udang & kerang)
Bawang putih
Sos tiram
Kicap
Garam
Gula
Air

Bahan B
Sebungkus koay teow - cuci dulu
Bawang putih
Bawang merah - hiris halus
1 sudu makan cili paste (boleh juga guna serbuk cili or cili boh)
Taugeh
Telur
Minyak
Garam/gula

Cara-cara memasak:
1. Reneh naik paste ayam tersebut dgn cara merebus isi ayam dgn bawang putih, sos tiram, kicap n garam dan gula secukup rasa - agak2 rebusan dah mendidih, tutup api
2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali
3. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau - api very slow elak hangit
4. Tumis cili paste hingga cili masak/garing sket
5. Masukkan paste rebusan tadi bersama2 isi ayam
6. Masukkan koay teow
7. Masukkan taugeh
8. Pecahkan telur
9. Masukkan gula/garam secukup rasa.. siapp!

Serve bersama2 kicap cair campur cili potong perghhhhh.... sedap tau, sbb char koay teow ni berkuah n x kembang sbb cik lady x biarkan lama atas api... Selamat mencuba...!



- lady d

No comments:

Post a Comment